Bent u op zoek naar therapeutische elastische kousen? Wij zijn gecontracteerd met alle Nederlandse zorgverzekeringen. Mirjam Trip is als bandagist gespecialiseerd in het aanmeten van therapeutische elastische kousen. Als u hiervoor bent doorverwezen door een arts, neemt u de machtiging mee en neemt u contact op voor een afspraak. In de paskamer met speciale aanmeet-fauteuil worden de kousen nauwkeurig op het been aangemeten. Hierdoor krijgt men de perfecte fit voor het been, met de juiste drukopbouw en compressie. Hierdoor wordt de klepwerking in uw been weer hersteld en kan het vocht en de bloedsomloop weer doorstromen zoals het hoort. Indien u, wegens medische noodzaak, niet naar de paskamer kunt komen, kan op speciaal verzoek een huismeting worden ingepland.
Ongeveer de helft van de westerse bevolking heeft last van de benen. Erfelijkheid, aangeboren, hormonen, te weinig bewegen, overgewicht, roken kunnen allemaal een rol spelen. Mensen met een staand maar ook met een zittend beroep hebben grote kans op beenklachten. De meest voorkomende klachten zijn:
- Moe gevoel in de benen in de loop van de dag
- Pijnklachten, ’s avonds steken in de benen
- Vocht in de benen (oedeem)
- Spataderen (varices)
- Verkleuringen zichtbaar op de benen
- Na trombose te hebben doorgemaakt krijgt men deze kousen voor een periode
De therapeutische elastische kous gaat deze klachten tegen of vermindert ze. De bloedafvoer van het been wordt verbetert en herstelt de microcirculatie. Therapeutische elastische kousen worden voorgeschreven bij een aandoening aan bloed- en of lymfevaten. Het betreft de volgende indicaties:
- Vermoeide benen (staand beroep)
- Varices/spataderen
- Chronische veneuze insufficientie (CVI)
- Trombose
- Lymfoedeem
- Lipoedeem
Alleen als de therapeutische elastische kous de juiste drukwaarde heeft kan dit optimaal functioneren. De indicatie, het onderzoek en anamnese bepalen de drukwaarde. Er zijn drie drukwaarden: drukklasse 2, 3 en 4. Afhankelijk van de indicatie en problematiek wordt hierin een keuze gemaakt. Vervolgens wordt gekozen voor een rondbrei (zonder naad) of vlakbrei (met naad) kous. Het is belangrijk dat er gemeten wordt op een oedeemvrij been. Daarom is het belangrijk dat als er nog veel vocht in het been zit, er eerst gezwachteld moet worden om het vochtvrij te maken. Hierna kan er een meetafspraak gemaakt worden.
Aloë Vera Gel
Varodem Aloë Vera Gel is een direct verzachtende en verkoelende gel op basis van 95% hydraterende aloë vera. De gel ondersteunt het huidherstellende vermogen door een hoge dosering allantoïne, collageen, elastine en calendula. Varodem Aloë Vera Gel is bij normaal gebruik uitermate geschikt voor onder compressiehulpmiddelen, zoals therapeutische elastische kousen.
Wanneer de therapeutische elastische kousen door u voor de eerste keer opgehaald kunnen worden, begeleiden wij u vooraf. Er wordt dan uitgelegd hoe de kousen het beste aan- en uitgetrokken worden. Tevens laten we u zien welke handige aantrekhulpen er zijn, zoals bijvoorbeeld:
- Aantrek-rekje
- Aantrek-siliconenzak
- Rubberen handschoenen
- Uittrek-lepel
Handylegs
HandyFix
Steve+
Doff ’n Donner
Magnide
SlideX
Easy Slide
Sigvaris
Therapeutische elastische kousen kunnen op 40 graden gewassen worden. U kunt daarbij een gewoon fijnwasmiddel gebruiken of speciaal wasmiddel voor elastische kousen. Gebruik van wasverzachter is verboden, dit gaat komt de drukwaarde en de lengterek niet ten goede. Met de hand wassen is natuurlijk ook mogelijk, maar u mag niet uitwringen. Hiervoor kunt u het beste de kousen in een handdoekje rollen en leegdrukken (of over op handdoek gaan staan als uw handen kwetsbaar zijn).
Aan de lucht laten drogen, liever niet direct op een hittebron of pal in de zon. Ook liever niet in de droger, of heel kort.
De kousen gaan ongeveer 6 tot 7 maanden mee, daarna gaat de drukwaarde en drukopbouw verloren. Doordat u de kousen regelmatig was gaan ze langer mee. Het advies is dus: iedere dag of om de dag wassen!
Bij de levering bevindt zich in de verpakking een wasadvies.
Voor het aanmeten van uw kousen, maken wij met u een afspraak. Indien u niet in staat bent om naar de paskamer te komen, zal op afspraak aan huis de aanmeting plaatsvinden. In de meeste gevallen zal dat voor de middag zijn, omdat dan de benen dunner zijn. Naar aanleiding van de maten en indicatie van uw arts, wordt bepaald welke kous u krijgt en wordt dit besteld. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met u. De kous kan alleen optimaal functioneren als deze de juiste drukwaarde heeft.
De levertijd is doorgaans spoedig. De confectiekousen hebben ongeveer 1 week levertijd en maatwerkkousen 10 tot 14 dagen. Bij de levering wordt de eerste keer uitleg gegeven hoe de kous het beste gedragen en gewassen kan worden. Tevens krijgt u aan- en uittrek begeleiding. Na de eerste keer krijgt u altijd een nacontrole binnen 3 maanden. Iedere 12 maanden dienen de kousen vervangen te worden voor nieuwe kousen (herhalingslevering). Dit is noodzakelijk omdat de drukopbouw in de kous mettertijd terugloopt en zijn werking verliest. Voor het ophalen van een herhalingslevering kunt u zonder afspraak langskomen tijdens de openingstijden.
We streven naar garantie, goede kwaliteit en vakkundigheid. Als SEMH-erkend leverancier worden regelmatig cursussen gevolgd en worden we ieder jaar getoetst op functioneren. Mocht het zo zijn dat u klachten of gebreken aan de kousen heeft of heeft u andere suggesties en op- of aanmerkingen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten, zo kan eraan gewerkt worden om de kwaliteit te waarborgen. Er wordt binnen 5 werkdagen een afspraak gemaakt voor controle van de maten en de (gewassen) kousen. Binnen redelijke termijn wordt een oplossing gevonden. Bij retourzending aan de fabrikant kan de procedure enkele weken in beslag nemen.
Is dit niet naar tevredenheid, dan gaat de klacht naar de onafhankelijke klachtencommissie van erisietsmisgegaan.nl welke de klacht gegrond of ongegrond verklaart.
De gebruiksduur van de kousen is ongeveer 6 maanden per paar. We geven 3 maanden garantie op de therapeutische functionaliteit en 1 maand garantie op de pasvorm na aflevering. Het advies is dan ook om uw nieuwe kousen direct na aflevering te gaan dragen en goed te onderhouden door regelmatig te wisselen en te wassen. Wat niet onder garantie valt is: normale slijtage bij normaal gebruik, wijzigingen in de aderconditie, onzorgvuldig gebruik (scherpe nagels, eeltranden, slijtage van het hielstuk door het lopen op slippers of zonder schoenen).
Na een eerste paar, als uw benen dunner zijn geworden, kan een controlemeting plaatsvinden. Enkele ziektekostenverzekeraars vergoeden eerst 1 paar en na 3 maanden pas het 2e paar. Andere verzekeraars geven direct 2 paar of een maximale vergoeding.
De declaratie van uw therapeutische elastische kousen wordt door geheel ons verzorgd. Wanneer u zelf de nota declareert volgens de restitutieregeling is dat mogelijk, wij zijn namelijk AGB-gecodeerd en een SEMH-erkend bedrijf. De kousen worden 100% vergoed door uw zorgverzekering. U dient daarbij wel het eigen risico van uw zorgverzekering in acht te nemen!
We meten op verwijzing van een arts de juiste therapeutische elastische kous bij u aan. De verwijsbrief moet voorzien zijn van een indicatie, de reden waarom u kousen nodig heeft. Bij de eerste afspraak dient u deze verwijsbrief mee te nemen, samen met uw verzekeringspas. Therapeutische elastische kousen worden 100% vergoed. U dient daarbij wel het eigen risico beleid van uw zorgverzekering in acht te nemen.
Na de eerste levering wordt binnen 3 maanden een vervolgafspraak met u gemaakt voor nacontrole. Het is belangrijk te weten of het gewenste effect is bereikt en uw klachten weg zijn of verminderd. Vervolgens kunnen de kousen na 12 maanden vervangen worden door een herhalingslevering.